STEENS MOUNTAIN ADVISORY COUNCIL MEETING

THURSDAY, FEBRUARY 23, 2023
BLM Burns District Office, 28910 Hwy 20 W, Hines, Oregon, 97738

TIME	TOPIC	LEAD BY
8:00 a.m. (90 minutes)	New Member Orientation Welcome new members, review SMAC history, administrative processes, meeting protocols, expectations, etc.	Tara Thissell (BLM Public Affairs Specialist / SMAC Coordinator)
10:00 (30 minutes)	Ethics Training Required once for all advisory council members	Tara Thissell
10:30 (30 minutes)	Welcome Introductions/roll call, update on SMAC nominations/vacancies, review agenda, facility logistics, etc.	Tara Thissell
10:45 (30 minutes)	Fire Year 2022 Review Provide wildland fire, fuels, and prescribed burning statistics for calendar year 2022	TBD
11:15 (45 minutes)	Recreation Program 2022 Review Provide visitor use stats from the FY22 season; discuss potential recreation issues, plans/projects for FY23, etc.	Kyle Wanner (BLM Outdoor Recreation Planner)
12:00 p.m. <i>(90 minutes)</i>	LUNCH	
1:30 (30 minutes)	Designated Federal Official / Manager's Report The council's Designated Federal Official and Andrews/Steens Field Office Manager share information about topics that generally do not require much discussion. Examples could include updates on ongoing litigation, staffing changes, project implementation status, or things on the horizon. For February 2023, items include but are not limited to the Alvord Allotment Management Plan, South Steens Allotment Management Plan, Page Springs Weir, Steens Travel Management Planning, and Nature's Advocate Inholder Access.	Jeff Rose (BLM Burns District Manager) Don Rotell (BLM Andrews/ Steens Field Office Manager)
2:00 p.m. (60 minutes)	Bridge Creek Area Allotment Management Plan / EIS Update Grazing in the Bridge Creek area on Steens Mountain has been a complex and controversial topic for many years. The Allotment Management Plan Environmental Impact Statement is underway, and the range of alternatives will be presented.	Autumn Toelle- Jackson (BLM Assistant Field Manager - Range)
3:00 (30 minutes)	PUBLIC COMMENT PERIOD + Break	
3:30 (20 minutes)	Subcommittee Member Round-robin Each meeting, council members are provided time on the agenda to share information from their constituents. This could be questions or concerns, upcoming events, changes in prominent roles, projects, or other proposals, etc.	All
3:50 (10 minutes)	Administrative Business/Close-out Review follow-up items, plan the next meeting's agenda/date	Tara Thissell
4:00	ADJOURN	