STEENS MOUNTAIN ADVISORY COUNCIL RECREATION AND VISITOR USE SUBCOMMITTEE JUNE 9, 2022 VIRTUAL MEETING

THURSDAY, JUNE 9, 2022

TIME	TOPIC	LEAD BY
10:00 a.m. (15 minutes)	Welcome Location: Zoom for Government online platform Purpose: Introductions/roll call, update on SMAC nominations/vacancies, review agenda, etc.	Tara Thissell (BLM Public Affairs Specialist / SMAC Coordinator)
10:15 (60 minutes)	Recreation Program Update Purpose: Provide visitor use stats from the FY2021 season; discuss potential recreation projects such as an additional vault restroom at Frog Springs near the Alvord Desert; hear about a proposed fee increase for campgrounds in the BLM's Burns District; visitor use projections for FY2022; status of Penland and North Steens Equestrian campgrounds; No Livestock Grazing Area fence update; Pike Creek Parking Area/temporary easement closure to motorized access; Riddle Ranch fire protection plan; BLM and dark sky sanctuaries; and, travel management planning.	Mandy DeCroo (BLM Assistant Field Manager - Recreation) Kyle Wanner (BLM Outdoor Recreation Planner)
11:15 (60 minutes)	Designated Federal Official Update Purpose: The council's Designated Federal Official gives information at each meeting regarding activities or things of interest within the Steens area. These items generally do not require much discussion and are mostly regarded as "information sharing." Examples could include updates on ongoing litigation, staffing changes, project implementation status, or things on the horizon. For June 2022, items include but are not limited to the Alvord Allotment Management Plan, Page Springs Weir and Nature's Advocate Inholder Access.	Jeff Rose (BLM Burns District Manager)
12:15 p.m. (15 minutes)	BREAK – lunch prep/return to meeting	ALL
12:30 p.m. (45 minutes)	Bridge Creek Area Allotment Management Plan / EIS Update Purpose: Grazing in the Bridge Creek area on Steens Mountain has been a complex and controversial topic for many years. The Allotment Management Plan Environmental Impact Statement is underway, and the range of alternatives will be presented.	Autumn Toelle- Jackson (BLM Assistant Field Manager - Range) Don Rotell (BLM Andrews/ Steens Field Office Manager)
1:15 (30 minutes)	PUBLIC COMMENT PERIOD	
1:45 (20 minutes)	Subcommittee Member Round-robin Purpose: Each meeting, council members are provided time on the agenda to share information from their constituents. This could be questions or concerns, upcoming events, changes in prominent roles, projects, or other proposals, etc.	All
2:05 (10 minutes)	Administrative Business/Close-out Review follow-up items, plan the next meeting's agenda/date	Tara Thissell
2:15	ADJOURN	

DRAFT AGENDA