## STEENS MOUNTAIN ADVISORY COUNCIL JUNE 3, 2021 MEETING

## DRAFT AGENDA

VIA ZOOM VIDEO CONFERENCE

## THURSDAY, JUNE 3

TIME	ΤΟΡΙΟ	LEAD BY
10 a.m. (15 minutes)	Welcome Location: Zoom meeting / Conference Call-in Purpose: Introductions/roll call, Zoom tips, tech check, update on SMAC nominations/vacancies, etc.	Tara Thissell (BLM Public Affairs Specialist / SMAC Coordinator)
10:15 (35 minutes)	<b>Designated Federal Official Update</b> Purpose: The council's Designated Federal Official gives information at each meeting regarding activities or things of interest within the Steens area. These items generally do not require much discussion and are mostly regarded as "information sharing." Examples could include updates on ongoing litigation, project implementation status, or things on the horizon. For June 2021, items include but are not limited to the Pike Creek Parking Area, Travel Management planning, and the Page Springs Weir.	Jeff Rose (BLM Burns District Manager)
10:50 (40 minutes)	<b>Bridge Creek Area Allotment Management Plan Update</b> Purpose: Grazing in the Bridge Creek area on Steens Mountain has been a complex and controversial topic for many years. BLM will present next steps in the NEPA process, identifying steps and benchmarks. BLM will also discuss points where the SMAC can engage and provide input.	Jeff Rose Don Rotell (BLM Andrews/Steens Field Office Manager)
11:30 (15 minutes)	BREAK	
11:45 (30 minutes)	<b>Recreation, Visitor Use, and Law Enforcement Stats for 2020 Season</b> Purpose: Share information about the 2020 tourist season – trail and vehicle counter data, campground receipts, trail visitor logs, law enforcement issues, public use concerns, planning for the future, etc. The agenda item is part of the SMAC's regular business each year.	Mandy DeCroo (BLM Natural Resource Specialist) Bill Hart (BLM Law Enforcement Ranger)
12:15 p.m. (45 minutes)	<b>Nature's Advocate Environmental Assessment</b> Purpose: The SMAC has been heavily involved in this EA for years – since the project's inception. The EA tackles the complicated topic of access to private inholdings completely surrounded by wilderness where no "adequate" access currently exists. Rand Campbell from Nature's Advocate, LLC – the project proponent – will present another route option to the group. The topic remains complex.	Lisa Grant (BLM Planning and Environmental Coordinator) Rand Campbell (Nature's Advocate, LLC)
1:00 (15 minutes)	BREAK	

1:15 (20 minutes)	<b>Inholder Initiative Update</b> Purpose: For a few years now, the council has been discussing issues in the Steens area that could benefit from land exchanges, purchases or sales, policy changes, new laws, etc. This topic started within the council itself (not BLM-generated) and the council continues to carry it forward both in-session and on their own time. They currently have information to share for three to five "projects" regarding this topic.	John Helmer (SMAC Dispersed Recreation Representative)	
1:35 (30 minutes)	Public Comment		
2:05 (15 minutes)	<b>Subcommittee Member Round-robin</b> Purpose: Each meeting, council members are provided time on the agenda to share information from their constituents. This could be questions or concerns, upcoming events, changes in prominent roles, projects or other proposals, etc.	All	
3:20 (10 minutes)	Administrative Business/Close-out Review follow-up items, plan the next meeting's agenda	Tara Thissell	
3:30	ADJOURN		